Termi ”autonominen ajaminen” aiheuttaa autoteollisuudessa tällä hetkellä keskustelua kiehtoen ja jakaen mielipiteitä. Automaattiset toiminnot kuitenkin lisäävät mukavuutta ja usein myös turvallisuutta. Siksi uudessa Arteonissa on enemmän kuljettajaa avustavia järjestelmiä kuin missään Volkswagenissa aiemmin.

Hätätilanneavustin Emergency Assist hyödyntää neljää eri järjestelmää

Auton itsenäinen toiminta on mahdollista useiden avustavien järjestelmien ja niihin liittyvien sensoreiden sekä tietokoneiden yhteistoiminnan ansiosta. Arteonissa on hätätilanneavustin Emergency Assist 2.0, joka hyödyntää neljää kuljettajaa avustavaa järjestelmää ja voi estää vakavan onnettomuuden. Heti jos sensorit havaitsevat, ettei kuljettaja pysty hallitsemaan ajoneuvoa, Arteon ottaa tilanteen haltuun: järjestelmä varoittaa muita tienkäyttäjiä, ohjaa ajoneuvon automaattisesti tien sivuun ja pysäyttää sen.

Esimerkiksi äkillinen sairaskohtaus voi tapahtua kenelle tahansa iästä tai fyysisestä kunnosta riippumatta. Jos kuljettaja menettää ajokykynsä autoa ajaessaan, toisen sukupolven hätätilanneavustin Emergency Assist alkaa toimia. Se yhdistää mukautuvan vakionopeudensäädin ACC:n, kaistanvaihtoavustin Side Assistin ja kaistanpitoavustin Lane Assistin yhteen järjestelmään. Tämä yhdistelmä pystyy teknisten mahdollisuuksien rajoissa pysäyttämään auton tien sivuun.

"Pysäköintiavustin Park Assist ohjaa autoa sähköisen ohjaustehostimen ja kaistanpitoavustin Lane Assistin kaistat tunnistavien kameroiden avulla."

Näin Emergency Assist toimii

Kun hätätilanneavustin Emergency Assistin anturit tunnistavat, ettei kuljettaja ole määritellyn ajan kuluessa käyttänyt kaasu- tai jarrupoljinta tai ohjauspyörää, järjestelmä alkaa toimia. Ensin järjestelmä varoittaa kuljettajaa ja pyrkii herättämään hänen huomionsa äänimerkillä sekä visuaalisilla ja fyysisillä signaaleilla, kuten jarruilla. Jos kuljettaja ei reagoi signaaleihin, hätätilanneavustin aktivoi hätäpysäytystoiminnon ja sytyttää automaattisesti hätävilkut.

Pysäköintiavustin Park Assist ohjaa autoa sähköisen ohjaustehostimen ja kaistanpitoavustin Lane Assistin kaistat tunnistavien kameroiden avulla.

 

Arteon ohjaa autoa pehmeillä liikkeillä, jotta muut lähellä ajavat autoilijat huomaavat vaarallisen tilanteen.

Samaan aikaan mukautuva vakionopeudensäädin jarruttaa automaattisesti ja estää keulan tutkasensoreiden avulla autoa törmäämästä edessä oleviin ajoneuvoihin. Hätätilanneavustin Emergency Assist 2.0:n uusi ominaisuus on se, että Arteon ohjaa auton hallitusti tien sivuun myös teillä, joilla on useita kaistoja. Tämä on mahdollista pysäköintiavustin Park Assistin ja kaistanpitoavustin Lane Assistin avulla, kun taas kaistanvaihtoavustin Side Assist tarkkailee sensoreillaan takana tulevaa liikennettä ja minimoi törmäysvaaran kaistanvaihdon yhteydessä.

Lue myös Arteonin Pre-Crash-turvajärjestelmästä.